Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme Süreci Nasıl Olur?

Saç ekimi şok dökülme durumu en moralleri bozan olumsuz bir olaydır. Şok dökülme saç ekimi sonrası ekilen bölgede saçların ikinci haftadan itibaren saçların geçici olarak dökülme sürecidir. Şok dökülme nedir, niçin olur, ne zaman başlar, ne zaman biter donör bölgede olur mu gibi sorunların cevaplarını yazımızda açıkladık.

Şok Dökülme Nedir ve Niçin Olur?

 

Bilindiği gibi artık FUT yöntemi kullanılmıyor ve FUE tercih ediliyor. FUE yönetiminde de donör bölgeden genetik olarak dökülmemeye kodlanmış greftler alınarak dökülen bölgelere naklediliyor. Saç greflerinin bu yer değiştirmesi sonucu saç kökü ilk başta travma yaşıyor. Bu travma durumunda saç kökü canlı kalır ama ucundaki saç teli geçici olarak dökülür ve bu süreçte şok dökülme olarak adlandırılır.

Tıpta bu olay telojen effluvium ismiyle açıklanmaktadır. Bu travmaya karşı vücudun savunma mekanizması oluşturma durumu olarak da açıklanmaktadır. Bu durum birçok kişide yaşanmaktadır bu durumun yaşanması kötü anlamına gelmemektedir. Şok dökülme yaşamayan kişilerde sonuç daha iyi olacak anlamına da gelmemektedir. Az da olsa bazı kişiler bu geçici durumu yaşamaz.

 

Şok Dökülme Çeşitleri

 

Bu durum iki şekilde ortaya çıkmaktadır ve genel olarak ikinci durum çok nadir ortaya çıkmaktadır. Genelde ekim yapılan bölgede bu durum yaşanmaktadır.

1.Ekilen bölgede dökülme

Bizim yazımızda kastettiğimiz durumu budur ve çok kimsede bu şekilde bir dökülme olur. İster seyrek saç alanına ekim yapılsın isterse de kel bölgeye ekim yapılsın bu süreçte saç greftleri travma yaşayacağı için geçici olarak saç teli dökülme yaşar. Bu dökülme sürecinde kök yerinde kalır ve bunun içinde tekrar bu bölgeden saç teli çıkacaktır.

2.Donör bölgede dökülme

Saçların alındığı iki kulakla ense arasında verilen isim donör bölgedir. Donör bölge saç sağlayıcı anlamına gelmektedir. Donör bölgede kalıcı dökülme olma durumu çok ama çok az bir durumdur. Ekim yaptıran kişilerin %99’dan fazlasında böyle bir şey olmaz ama donör bölgeden dengesiz ve yoğun alımlar yapılırsa saç küsmesi dediğimiz olay yaşanmaktadır. Saç küsmesi kalıcıdır ve bu bölgeden saç çıkmaz.

Donör bölgeden yanlış alım ve saç küsmesi yaşamış bir hastanın fotoğrafı aşağıdaki gibidir. Bundan dolayı saç nakli işlemini profesyonel yerlerde yaptırın.

 

Şok Dökülme Ne Zaman Başlar?

 

Kişiden kişiye zaman dilimi farklılık gösterebilir ama saç ekimi yaptırdıktan sonra 14. gün başlar ortalama 50. günde sonlanır. Bazı kişilerde biraz daha geç bitebilir. Genel olarak 2. ayın sonunda artık bu süreç tamamlanmış olacaktır. Bu zaman diliminde sabırlı olun ve moral bozmayın. Bu sürecin ardında artık yeni saçlarınız çıkmaya başlayacaktır.

 

Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme Kesin Olur Mu?

 

Kesin olur demek yanlış çünkü bazı kişilerde şok dökülme olmaz. Büyük çoğunlukta olma ihtimali yüksektir ama kesin değildir. Bazı ekim yaptıran kişiler şanslıdır ve bu süreci yaşamazlar. Bu süreci yaşamayan kişilerin saçlarını daha hızlı çıkar ama saçların hılız çıkması dışında da bir avantajı yoktur.

Bu Yazıyla Alakalı İçerikler

 

L veya Baston Şeklinde Şok Dökülme

 

L tipi ya da baston şeklinde greftlerin dökülmesi saçların çıkacağı ya da çıkmayacağı anlamına gelmez. Kişinin kök yapısına göre bu görünümler ortaya çıkmaktadır. Bu saç teli görünümlerinde sonuç iyi olacak ya da kötü olacak değerlendirilmesi yapılamaz. Bazı kişiler L görünümünde saçlar iyi çıkmaz gibi yorumları var bu doğru bir durum değildir ve bilimselliği yoktur.

Aşağıdaki fotoğraflarda bu saç tellerinin dökülme görünümleri vardır bunlara bakabilirsiniz.

 

Şok Dökülme Kaç Gün Sürer?

 

Süre kişinin genetik yapısına göre değişmektedir ama ortalama 35-40 gün kadar sürmektedir. Bu süreden sonra ise tamamen bitmektedir.

 

Şok Dökülme Sürecinden Sonra Saçlar Ne Zaman Çıkar?

 

2 ayın sonunda dökülme süreci tamamlanır artık 3. aydan itibaren saçlar yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Bu süreçten sonra çıkan saçlar kişiyi mutlu etmektedir. Saç çıkma sürecinde kişi doktorunun verdiği ekstra ilaçlarına devam etmelidir. Bu süreçte biotin gibi saç vitamini almak faydalı olacaktır.

 

Şok Dökülmeyi Etkileyen Durumlar

 

Bu dökülme süreci herkeste aynı şekilde yaşanmaz. Bu sürecinde aynı şekilde yaşanmamasına neden olan faktörleri aşağıda sıraladık. Bazı kişilerde bu süreç çok uzun yaşanırken bazı kişilerde çok daha hafif ve kısa süreli yaşanmaktadır.

1.Kişinin Yaşı : Yaşı daha genç olanlarda hormon etkisi fazla olacağı için şok dökülme süreci daha uzun ve yoğun yaşanır. Yaş ilerledikçe erkeklik hormonu etkisi azalacağından bu süreçte daha kısa sürer.

2.Saç Ekimin Sıklığı: Güzel bir görünüm için sık saç ekimi yapılması istenen bir durumdur ama saçların beslenmesi biraz zor olacağı için dökülme daha hızlı ve yoğun olur. Bundan dolayı da greftlerin sağlıklı şekilde beslenmesini sağlayacak şekilde saç ekimi yapılmalıdır. Aksi durumda kötü sonuçlar ortaya çıkar.

3.Olan Saçlarla Aynı Açı Kullanımı: Genetik yapınıza göre saç açılarınız nasıl ise ekilen saçlarında açısı aynı yönde ve aynı şekilde olmalıdır. Aynı açımı hem doğallığı sağlayacaktır hem de dökülmeyi durumunu çok aza indirecektir. Ters yönde açı kullanımı dökülmeyi artırır.

4.Ekim Yapılan Bölgede Açılan Kanal Durumu: Donör bölgeden alın saç greftleri ekim yapılacak bölgede kanallar açılarak bu kanallara yerleştirilir. Kanalların çapı mümkün olduğu kadar küçük olmalıdır çünkü kanal büyüdükçe beslenme ihtiyacı fazla olup şok dökülmeyi arttıracaktır.

5.Saç Ekimi Sonrası Kullanılan İlaçlar: Saç dökülmesini durduran iki bilimsel ilaç olan finansterid ve minoksidil saç dökülmesi durdurur. Saç Saç naklinde sonra bu iki ilacın kullanılması dökülmeyi azaltacak ve süreci çok kısaltacaktır.

6.Saç Ekiminde Sonra PRP Yapılması: Prp’nin saç dökülmesi üzerine etkileri bilinmektedir. Ekim sonrası PRP yapımı bu süreçte saç kayıplarını azalacaktır.

7.Uzun Saç Ekimi Seansları: Bir gün içerisinde 5000-6000 greft saç ekimleri daha fazla kanal açımı ve adrenalin yüklemesi demek bu da şok dökülmeyi arttıracaktır. Bunun için bir gün içerisinde 3000-3500 greft  saç ekimi ideal olacaktır.

8.Kullanılan Adrenalin Miktarı: Kanal yönteminde kanamayı azaltmak için adrenalin kullanılır. Adrenalin miktarının artması bu dökülme sürecini uzatacaktır.

9.Kişinin Genetik Yapısı: Kişinin genetik yapısı etkilidir. Saç tellerinin yapısı, saç derisini yapısı gibi durumları bu sürece doğrudan etki eder.

10.Kullanın saç ekim yönetimi: Tüm ekimler FUE yöntemi ile yapılsa da kendi içerisinde  kalem yöntemi, iğne yönetimi, organik saç ekimi gibi  tercihler vardır bu tercihlere göre de bu sürecin süresi değişmektedir.

 

Şok Dökülme Olmazsa Sorun Olur Mu?

 

Dökülmenin olmaması durumunda hatta olması durumunda da bir sorun olmaz. Dökülme olmazsa sonuçları daha hızlı alacaksınız ve psikolojik olarak daha güçlü olacaksınız.  Dökülme olmadı diye de daha iyi sonuç alınacak anlamına da gelmez. Şok dökülme olan bir kişinin saç ekimi sonucu şok dökülme olmayan göre daha iyi olabilir.

 

Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme Nasıl Engellenir?

 

Şok dökülmeyi tam olarak engellemek mümkün değildir ama bazı durumlara dikkat ederek çok azaltmak mümkündür. Beslenme, bol su içimi, finanstreid ve minoksidil kullanımı, biotin kullanımı, prp yaptırılması gibi durumların uygulandığında bu süreci kısa ve az düzeyde atlatacaksınız.

 

Bu Konu Hakkında Sorular

 

Soru 1:Şok Dökülme Sürecinde Kendi Saçımda Kayıp Olur Mu?

Cevap 1: Kendi saçlarınızda geçici olarak dökülme durumu olabilir ama çıkan saçlar daha sağlıklı olacaktır.

Soru 2: Kadınlarda Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme Olur Mu?

Cevap 2: Kadınlarda da bu durum yaşanmaktadır. Kadınların saç yapısı ince olduğu için dökülme durumu erkeklere göre çok fazladır.

Soru 3: Ekimden Sonra Dökülen Saçların Şekli Farklı Olur Mu?

Cevap 3: Bu durumdan yukarıda da bahsettik L ve Baston şeklinde olur.

Soru 4: Şok Dökülme Sonrası Saçların Tamamı Çıkar Mı?

Cevap 4: Büyük kısmı geri çıkar ama yüzde yüz çıkma olmaz. Genelde %90-95’i geri çıkacaktır.

Soru 5: Saç Ekiminde Sonra Şok Dökülme Normal Bir Durum Mudur?

Cevap 5: Son derece normal bir durumdur ve saç ekiminin bir parçasıdır.

 

Bir cevap yazın

Kapat