Saç Ekiminden Sonra Şapka Kullanımı Nasıl Olmalıdır, Nasıl Takılmalıdır?

Bugünkü konumuz en çok sorulan sorulardan biri olan saç ekiminden sonra şapka kullanabilir miyim? Bu sorunun yanıtı sizlere en ince ayrıntısına kadar anlatacağız. Saç ekimi sonrası şapka kullanımın riskleri vardır bu riskleri ortaya çıkarmamak için bir miktar beklenmelidir. Bu kafa giyeceği genelde operasyon bölgesini gizleme amacıyla kullanılmaktadır, yani bir nevi kötü görünümün görünmemesi amacıyla. Saç ekiminden sonra donör alanından greft alındığı için ve de üst bölgeye de bu saç greftleri nakil edildiği için ilk günlerde kafada doğal olarak kötü görünüm ortaya çıkacaktır. Özellikle saç nakil işlemi yapıldıktan sonraki 2 gün kritik öneme sahiptir çünkü ekilen saç kökleri yeni yerlerine tutunmaya çalışmaktadır. Şimdi de bu konu hakkında tüm detayları paylaşalım.

 

Saç Ekiminden Sonra Şapka Takılır Mı?

 

Saç ekimi işleminden sonra şapka takılabilir ama bunun bir kuralı ve bir zamanı vardır. Çünkü ilk günlerde şapka taktığınızda ekim alanını sıkıştıracak ve havasız bıraktır. Ekilen saç greftleri sürtünme yapma ihtimalinden dolayı yerinden çıkma, tutmama durumu vardır bundan dolayı da şapkanın ilk on beş günde takılmasını onaylamıyoruz. Yaz ayından ekim yaptıranlar güneşten korunmak amacıyla şapkaya ihtiyaç duyacaktır bu kişilerde iki haftalık sürecinden ardından şapkayı takabilirler. Ekilen saçlar ilk günlerde tutunma durumunda olduğu için mümkün mertebe güneşe çıkılmamalıdır. Özellikle ilk 3 gün saç ekilen bölgelere kesinlikle dokunulmamalıdır. Saç ekiminin başarısı sizin kurallara dikkat etmenizle yüzde yüz ilişkilidir. Saç ekiminden sonra saçlarım çıkmamış, iyi bir görünüm olmamış gibi serzenişlerde bulunmak istemiyorsanız saç ekimi sonrasında kurallara uyun.

 

Saç Ekimi Sonrası Kullanılacak Şapkanın Özellikleri

 

Her önünüze gelen şapkayı da kullanmamalısınız çünkü bazı şapkalar kafayı çok sıkıyor ve de havasız bırakıyor. Bundan ötürü de kullanacağınız bu ürünün bazı özellikleri olmalıdır.

1)Kafanızı sıkmamalı: Estetik görünümü iyi olabilir ama bu süreçte kafanızı rahat ettiren yumuşak kumaşa sahip rahat özellikli şapkalar kullanılmalıdır. Ayrıca saç derisine sürtünme ihtimali az olanlar seçilmesi de son derece uygun olacaktır.

2)Hava alan özellikli olmalı: Bazılarında bu özellik daha fazla vardır yani hava almalı. Hava alacak kanalları olmalı ya da kumaşının bu özelliği olmalı. Bu şekilde olması saç ekiminizin başarısını arttıracaktır.

3)Güneşten koruma özellikli olmalı: Bazıların ön kısımları çok açıktır ve de bundan dolayı da güneşten koruma özelliği düşüktür. Özellikle yazın saç ektirenler güneşten koruma özellikli olanları tercih etmelidir. Hatta Afrikalarının taktığı kenarları geniş olanlardan kullanılmalı ya da golf de takılan şapkalar tercih edilmelidir.

4)Darbelere karşı koruyucu olmalı: Darbelere karşı koruyucu olması ekilen saçlardan korunmanız açısında çok önemlidir. En ufak bir el darbesi ya da dışarıdan gelecek taş gibi darbeleri absorbe edebilmelidir. Darbelere karşı korunaklı olması riskini minimale indirecektir. Bazı kumaş özellikleri küçük ve orta darbelere karşı kafayı çok iyi koruyacaktır.

5)Sürtünme özelliği az olmalıdır: Sürtünme özelliği ne kadar az olursa hem donör alanının (saç köklerinin alındığı alan) hemde ekim yapılan bölgenin hızlı iyileşmesine katkı sağlayacaktır. Sürtünme özelliği olmayan bir yapı ile saç greftlerine zarar verme riskini sıfıra indirmiş olursunuz.

 

Saç Ekiminden Kaç Gün Sonra Şapka Takılabilir?

 

Süreyi soran çok fazla kişi var bu konuda kesin net gün yoktur bundan ötürü bazı doktorla bazılarının düşünceleri birbirine uymayabilir. Biz mümkün olduğu kadar en risksiz günden başlayarak takmanızı önereceğiz sizlere. Greftlerin ekilen bölgeye tamamen tutunması ortalama 10 gün kadardır. Bu süreden sonra artık ekilen saçlar tutunmuş ve riskin önemli bir bölümü geride kalmıştır. Saç ekiminden 15 gün sonra şapka takabilirsiniz diyebiliriz. 15. günden itibaren takarken yine dikkatli olmalısınız ekim yapılan alana çok sürtme işlemi yapmamalısınız. Ayrıca bol rahat şapkalar tercih etmelisiniz ya da kafanızı sıkan şapkalar değil. Bazı saç ekim doktorları bu süreyi 21 günde diyebilir ama 15. günden itibaren risk çok alt seviyededir takılmasında sakınca yoktur.

İlginizi Çekecektir: Saç Ekiminden Sonra Bere Takılır Mı?

 

Saç Ekimi Sonrası Neden Şapka Takılır?

 

  • Saç ekimi operasyonunu gizleyerek kötü görünümü ortadan kaldırmak için
  • Donör bölgenin kızarıklığını ve alınan saç kökleri alanının görünmemesi için
  • Ekim yapılan  bölgedeki kızarıklık ve hafif kanlanmanın başkaları tarafından görünmemesi için
  • Kişinin dışarıdaki rahatsız edici bakışlardan kendini korumak için
  • Güneş ışığından ve dışarıdan gelebilecek darbelerden korunmak için
  • Yağmur ve karın saç derisine temas etmemesi için

Yukarıdaki durumlar traşsız saç ekimi için geçerli değildir. Tıraşsız saç ekiminde yani saçları kesmeden yapılan saç ekiminde şapka takmaya ihtiyaç yoktur. Çünkü dışarıdan saç ekildiğini anlayacak bir durum yoktur ve de saçlarınız donör bölge hariç olduğu gibi duruyor. Birkaç gün içerisinde de hemen hemen hiçbir şey kalmamaktadır. Yalnız traşsız saç ekimi herkese yapılmaz genellikle bayanlara ve saçın uzun ekim alanı az olan kişilere uygulanmaktadır.

 

Saç Ekimi Sonrası Şapka Nasıl Takılır?

 

  • Nasıl takıldığını da anlatalım. Öncelikli olarak kep şapka yanda safari şapkası diye tabir edilenlerde seçilmelidir.
  • Bu tarzlardan seçildikten sonra arka kısmı gevşetilmelidir ve de bol şekilde dikkatli şekilde takılmalıdır.
  • Çıkarırken de iki el kullanılmalı ve sürtünme yapmadan çıkarılmalıdır.
  • Yukarıdaki kurallar saç ekiminde sonra ki 4 hafta için geçerlidir. 4 haftadan sonra normal şekilde kullanıma geçilebilir çünkü artık risk kalmamıştır.

Video İle Anlatım

 

Saç Ekiminden Sonra Şapka Takıldığında Kökler Çıkarsa Ne Yapmalı?

Böyle bir durumla karşılaşmamanızı tavsiye ederiz kötü bir durum kesinlikle. Şapka takarken ya da çıkarırken köklerin bazıları çıkar hepsinin çıkma ihtimali son derece azdır. Tabiki yerinden çıkan saç greftlerinin ölme riski vardır bundan ötürü hemen doktorunuzu arayın ve bu saç greftleri ile beraber doktorunuz yanına gidin ve bunların tekrar yerine konmasını sağlayın. Şayet doktorunuz farklı şehirde ise telefonla bilgi alın ve en yakın kliniğe gidip durumu anlatın ve bu çıkan saç greflerinin hızlı bir şekilde yerine konmasını sağlayın. Tabi bu durumun hızlı yapılması ekilen saçları kurtaracaktır aksi takdirde yerinden çıkan saç kökleri ölmüş olacaktır.  Bu durumdan ötürü çok dikkatli ve çok tedbirli olun. Ekimden sonraki ilk 15 gün evde bol bol dinlenip risk almayın. Yeni bir yazıda daha görüşmek dileğiyle, sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından bizlere ulaştırabilirsiniz.

İlginizi Çekecektir: Ekilen Saçlar Kaç Günde Tutar?

 

Bir cevap yazın

Kapat