Sakal Neden Çıkmaz, Nedenleri Nedir?

Sakal neden çıkmaz sorusu ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Sakal çıkmamasının nedenleri, sakalım çıkmıyor, sakal çıkmıyor ne yapmalıyım, erkeklerde sakal çıkması için ne yapılmalı , sakal çıkması için hangi vitamin gibi sorunların cevaplarını alt başlıklar halinde anlattık.

Sakalım Çıkmıyor!

 

Sakal çıkma durumu kişinin genetik yapısı ile alakalıdır. Sakalın uzaması, yoğunlaşması ve gürleşmesi belirli programa göre ilerler. Sakaldan başka vücutta birçok kıl vardır bunların uzama durumları ve zamanlamaları vardır. Koltuk altı kılları, cinsel organ kılları, göğüs kılları, kaş, kirpik gibi kıl yapıları belirli bir yaşta çıkmaya başlar ve onda göre devam eder. Sakal da bu şekildedir, sakal 14 yaşından itibaren çıkmaya başlar 21 yaşında oturur. Bazı kişilerde 16-17 yaşlarında çıkmaya başlayabilir bu kişinin genetik yapısı ile alakalıdır.

Erkeklerde bıyık, favori, yanlarda sakal çıkması gibi durumlar hep hormon etkisi ile olmaktadır. Ergenlikle beraber testesteron hormonu salgılanmaya başlar bu hormon DHT’ye ( Di Hidro Testosteron) dönüşerek erkeklik durumlarının oluşmasını sağlar. Erkeklik durumları ise sesin kalınlaşması, bıyıkların çıkması, sakalın çıkması, koltuk altı kıllarının uzaması ile gerçekleşir. Ayrıca sakalın çıkması için jilet vurulmasının hiç bir anlamı yoktur. Sakalın çıkmaması hormon kaynaklıdır ya da hormona bağlı sebepleri vardır. işte bunlardan dolayı baız kişiler sakalım çıkmıyor diye çözüm aramaya başlar.

 

Sakalın Çıkmama Nedenleri

 

Bunları şu şekilde tek tek ifade edelim.

  • Erkeklik hormonunun yetersiz olması
  • Erkeklik hormonların olmaması
  • Hormonların olması ama kıl köklerindeki almaçların bulunmaması
  • Sakal bölgesinin ağır şekilde yanması
  • Sakal bölgesinin kimyasal maddelerle ciddi zarar görmesi
  • Testesteronu DHT’ye çeviren 5 alfa redüktaz enziminin bulunmaması
  • Aşırı stres durumu ( bu çok nadir bir durumdur)
  • Kişinin genetik yapısı

 

Yanaklarda Sakal Çıkmaması

 

Bazı kişilerde bıyık ve çene bölgesindeki kıllar uzarken yanaklarda kıllar uzamaz ya da geç uzar. Bu durum genellikle hormonların hiç olmamasından değil de hormonların az düzeyde olmasından kaynaklanır. Bu durumda olan kişiler de geç de olsa yanaklarda sakallar çıkmaktadır ya da seyrek şekilde çıkmaktadır. Duruma göre  sakal ekimi ya da hormon tedavileri yapılarak sakal yoğunlaştırılabilir.

Yanak bölgesinde sakal çıkmaması sorununu yaşıyorsanız ilk önce bu durumun neden kaynaklandığı belirlenmelidir. Neden belirlendikten sonra ise uygun tedaviye geçilerek kişinin sakalına kavuşması sağlanır. Sakalın yoğunluğu ve düzgün çıkması kişinin özgüvenini de yerine getirmektedir.

Bu Yazıyla Alakalı İçerikler

 

Sakal Çıkmaması Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar

 

  • Yaralı ve yanık cilt bölgelerinde kıl kök ölümü olduğundan dolayı bu bölgelerde artık sakal çıkmaz. Bu şekilde sorunları olanlar için çözüm sakal ekimidir. Sakal ekimi ile güzel bir sakal görünümüne kavuşacaklardır.
  • Kıl köklerinde almaç (reseptör) olmaması da sakalın çıkmama nedenler arasındadır. Bu şekilde reseptör yok ise kıllar çıkmaz ya da tüy şeklinde kalır uzamaz. Bu durum sizin sebepleriniz arasında ise çözüm sakal ekimidir. İyi bir klinikte sakal ekimi yaptırarak erkeksi görünüme kavuşabilirsiniz.
  • Kıl kökü olması diğer bir sakal çıkmama sebebidir. Genellikle Asyalılarda bu nedenle sakal çıkmaz. Kök nakli yaptırarak bu sorunu çözebilirsiniz.
  • Bazı kişilerde testesteron hormonu sağlıklı şekilde salgılanır ama bu DHT hormonuna dönüştürülmez bu durumda yine yüzde kıllar çıkmaz ve sadece tüy olarak kalır.
  • Hormon eksiliği de sakalların oluşmaması için diğer bir sebeptir bu durumda da hormon verilerek bu durum ortadan kaldırılabilir.

 

Erkeklerde Sakal Çıkması İçin Ne Yapmalı?

 

Hormon tedavisi: Hormon eksiliği olan kişilerde hormon tedavisi ile sakallar çıkar. Hap, iğne, bantlarla yapılan hormon tedavisi 6 ay içerisinde sonuç verir. Hormon tedavisi bırakılınca sakallar genellikle kalmaktadır ama bazı kişilerde sakal kalitesi düşebilmektedir. Hormon tedavisi bırakılmadan devam edildiğinde ise sakalların kalitesinde kesinlikle azalış ve dökülme olmaz. Bu tedavi doktor kontrolünde uygun kişiye yapılmalıdır.

Minoksidil kullanımı: Minoksidil normalde tansiyon ilacı olarak bulunmuştur ama sonra kılları uyarıcı etkisinden dolayı kullanıma başlanmıştır. Minoksidil kıl köklerini uyararak çıkmasını sağlar. Minoksidil kullanıldığı süre içerisinde etkilidir bırakıldığında tekrar eski durumuna gelir. Sakal çıkması ve saç çıkması konusunda etkinliği test edilerek kanıtlanmıştır.

Biotin (B7 vitamini) kullanımı: Sakalları çıkarma konusunda etkili değildir hatta bu vitamin sakal çıkarmaz sadece sakal kalitesini artırır. Sakalları ince olan kişilerin kıl kalınlığını artırarak daha yoğun durmasını sağlar. Minoksidil ile beraber sakal bölgesinde kullanılarak etkili sonuç verilmesi sağlanabilir.

Sakal serumu: Sakal serumu olarak satılan serumların hiç bilimsel dayanağı yoktur ve serumlar etkili sonuç vermez. Sakal serumlarının sakal çıkması üzerinde hiç bir etkisi yoktur.

Sakal ekimi: Sakal ekimi kesin çözümüdür ve başarı oranı çok yüksektir. Sakal bölgesinde yara ve yanık durumlarında sakal ekimi yapılabilir. Kıl köklerinde reseptör yok ise sakal ekimi yapılabilir. Sakal ekimini uzman bir kişiye yaptırmalısınız.

Sarımsak sürmek: Sarımsak sürmenin halka arasında sakal çıkardığı söylenmektedir. Bu durum tamamen yanlış bir inanıştır. Sarımsak sürmek sakal çıkarmaz.

Yağlar: Badem yağı, zeytinyağı gibi yağlar sakal çıkarmaz. Bazı kişilerde bitkisel yöntemlere inansa da bir faydası ve etkisi yoktur.

 

Sakal Çıkması İçin Hangi Vitamin?

 

Vitaminlerin sakal çıkarma üzerine etkisi yoktur yani vitamin eksikliği sakal çıkmamasına neden olmaz. Vitamin eksikliği sadece sakal kalitesini düşürebilir. Biotin (B7 vitamin) sakalların kalitesini artırır ve sakalların kalınlaşmasını ve yoğunlaşmasını sağlar. Biotini eczaneden alıp kullanabilirsiniz. Biotinin etkili olduğu kanıtlanmıştır.

 

Sakalım Çıkmıyor Ne Yapabilirim?

 

Sakalınız çıkmıyorsa ilk olarak yapmanız gereken sakalın çıkmama nedenini belirlemektedir. Sakalın çıkmaması durumunda bir doktora gidilerek çıkmama nedeni belirlenmelidir. Nedeni belirlendikten sonra ise hangi çözüm yolu uygulanacağı belirlenecektir. Sakalım çıkmıyor diye serum, yağ, biotin gibi yöntemlere başvurmayın doğrudan doktora gidin.

16 Yaşındayım Sakalım Çıkmıyor?

 

Herkeste 16 yaşında sakal çıkacak diye bir durum yoktur. Sakal çıkması bazı kişilerde geç başlar. Sakalın çıkması 23 yaşına kadar devam edebilir. 16 yaşında olan birinin sakalım çıkmıyor demesi son derece erkendir.

 

Konu ile İlgili Sorular

 

Soru 1: Sakalım Tam Çıkmıyor?

Cevap 1: Sakalınız tam çıkmıyorsa biotin ve minoksidil kullanabilirsiniz. Hormonlardan kaynaklı ise hormon tedavisi uygulanabilir bunlarda çözüm değilse sakal ekimi uygulanabilir.

Soru 2: 18 Yaşındayım Sakalım Çıkmıyor?

Cevap 2: Sakalınız neden çıkmıyor bunu belirlemelisiniz bunun içinde uzman bir doktora görünün.

Soru 3: 17 Yaşındayım Sakalım Çıkmıyor?

Cevap 3: Yaşınız küçük biraz daha bekleyin bazı kişilerde sakal geç çıkabiliyor hatta 20 yaşında sakalı çıkmaya başlayanlar var.

Soru 4: Sakalım Az Çıkıyor?

Cevap 4: Zamanla sakalınız gürleşebilir. Gürleşmesi için biotin kullanılabilir. Biotin yeterli olmaz ise hormon tedavisi ve sakal ekimi yapılabilir.

Soru 5: Sakal İçin Hormon Tedavisi?

Cevap 5: Sakalları hormonları olmamasından dolayı çıkmayanlar için hormon tedavisi için bir çözüm önerisidir. ilk olarak hormon testi yapılmalıdır.

Soru 6: 20 Yaşında Sakal Çıkmaması?

Cevap 6: Yirmi yaşına geldiniz sakalınız çıkmadı ise durumun nedenini belirlemek için doktora gidilip tahliller yapılmalıdır. Sebebi belirlendikten sonra ise tedaviye geçilmelidir.

Soru 7: Tüyler Nasıl Sakala Dönüşür?

Cevap 7: Tüyleri vitamin kullanarak sakala dönüştürebilirsiniz. Bunun için minoksidil ve biotin (b7 vitamini) kullanabilirsiniz. Hormon tedavisi de diğer bir çözüm olmaktadır.

Soru 8: Sakal Tüyleri Nasıl Sertleşir?

Cevap 8: Tüylerin sertleşmesi genetik yapıya ve kişinin yaşının ilerlemesine bağlıdır. Sertleşmesi ve kalınlaşması için biotin kullanılabilir.

Soru 9: Sarı Tüyler Nasıl Sakal Olur?

Cevap 9: Sarı tüyleri vitamin kullanarak sakala dönüştürebilirsiniz. Bunun için minoksidil ve biotin (b7 vitamini) kullanabilirsiniz. Hormon tedavisi de diğer bir çözüm olmaktadır.

Soru 10: Jilet Vurmak Sakal Çıkarır Mı?

Cevap 10: Jilet vurmak sakal çıkarmaz bu son derece yanlış bir anlayıştır.

Soru 11: Sakalın Seyrek Çıkması?

Cevap 11: Bazı kişilerde seyrek çıkabilir bunun önüne geçmek için sakal ekimi yapılabilir. Sakal ekiminden önce biotin kullanılabilir.

Soru 12: Minoksidil Sakal Çıkarır Mı?

Cevap 12: Minoksidilin sakal çıkarma üzerinde etkisi vardır ama kıl kökü olmayanlarda etki göstermez.

Soru 13: Sakalın Çıkmasını Engellemek?

Cevap 13: Sakalın çıkmasını engellemek için hormon aktiviteleri kontrol altına alınmalıdır.

Soru 14: Sakal Nasıl Çıkarılır?

Cevap 14: Bu durumu yukarıda açıkladık.

Soru 15: Jilet Vurmakla Sakal Çıkarır Mı?

Cevap 15: Jilet vurmakla sakal çıkmaz son derece yanlış bir bilgidir.

 

Bir cevap yazın

Kapat