Bugünkü konumuz saç ekiminden sonra şok dökülme ne zaman başlar? Sorusuna doğru ve net cevap vermek olacaktır. Saç ekimi işlemi titizlikle yapılan ve sonuçların alınması biraz uzun süre bir işlemdir. Birçok estetik operasyona göre sonuçları en geç ortaya çıkan işlem saç ekimidir. Bu süreci endişe etmeden kurallara uyarak atlatmalıdır. Bu süreç ortalama 1 yıl gibi zaman dilimini kapsamaktadır. 1 yıl sonra sonuçlar net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu süre içerisinde ekim yapılan kişileri en çok etkileyen durum ise şok dökülmedir. Birçok kişi şok dökülme sırasında tedirginlik yaşıyor ve hemen doktorunu arıyor acaba saçlarım çıkmazsa diye telaşa kapılıyor. Bu süreç birçok kişide yaşanmaktadır. Şok dökülme yaşamayan kişi sayısı son derece azdır. Şimdi de bu süreç hakkında detaylı bilgiler verelim.
Saç nakli yaptırdıktan belirli bir süre sonra ekilen saçların döngü durumuna girerek dökülmesi durumuna şok dökülme denmektedir. Tam süre vermek biraz doğru değildir çünkü bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Şok dökülme süreci donör bölgede olmaz sadece kilen bölgede olmaktadır. Herkes de şok dökülme olacak diye de bir kural yoktur ama saç nakli yaptıran kişilerin %80’ninde bu durum yaşanmaktadır. Bu süreç saç ekiminden sonraki 14. günde başlayıp 45.-50. güne kadar devam etmektedir. Bu süre ortalama olarak düşünülmelidir biraz daha geç başlayıp geç de bitebilmektedir. Bu durum sadece saç ektiren kişilerde değil kaş, sakal, kirpik ektirenlerde de olmaktadır.
Donör bölgeden fue tekniği ile alınan saç greftlerinin beslenmesi ve kanlanması sekteye uğratılıyor. Donör bölgeden alına greftler yeni yerlerine uyum sağlayıp beslenme olana kadar da geçici bir dökülme yaşanıyor. Bu durum ani bir şekilde gerçekleştiği için buna şok dökülme denmektedir. Bu süreçte saç greftlerinin kökleri yerine uyum sağlayınca tekrar o bölgede uzamaya başlıyor. Dökülen saç teli kök aynen olduğu yerde duruyor. Dökülen saç teli olduğu için bu süreçte telaş yapmamalıyız.
Saç ekimi yaptırdıktan sonra 14. gün başlar ortalama 50. günde sonlanır. Bu zaman dilimi kimi hastalarda 20. gün başlar 60. gün biter ortalama ilk iki ay içerisinde bu süreç başlar ve biter. Bazı kişiler şanslı olduğu için bu süreci yaşamaz. Şok dökülme yaşamayan kişilerin tek avantajı hızlı sonuç almalarıdır. Şok dökülme yaşayanların saç ekiminde başarı oranı düşüktür diye bir durum da söz konusu değildir.
Videomuzu da İzleyebilirsiniz.
Herkeste şok dökülme olacak diye bir kural yoktur. Bazı kişilerde şok dökülme olmaz. Yaptıran kişilerin yüzde sekseninde bu süreç yaşanmaktadır ama bu durumu yaşamayan yüzde yirmilik bir kesim de var. Bu süreci sakin ve sabırlı bir şekilde atlattığınızda harika saçlara kavuşacaksınız.
-Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Nasıl Temizlenir?
–Saç Ekimi Sonrası Bepanthol Losyon Nasıl Kullanılır?
Şok dökülme bittikten sonra saç kökleri kendine gelerek 3. aydan itibaren artık saç telleri çıkmaya başlar. Ay geçtikçe çıkan saç telleri kalınlaşıp gür bir hal alacaktır. Şok dökülme bittikten 1 ay sonra saçlar çıkmaya başlayacaktır. Şok dökülme sonrasında da beslenme, saç bakımı, ilaç kullanımı gibi noktalara dikkat etmelisiniz.
Saç ekiminde saçlar enseden alınır ve ense bölgesinde donör denir. Donör bölgede şok dökülme olmaz. Şok dökülme yeri değiştirilen saç grefleri için geçerlidir. Bundan ötürü ensede şok dökülme durumu olmaz.
Bu durumu engelleme gibi durum yoktur yalnız şok dökülme sürecini azaltabilir ve daha az kayıpla atlatma durumu vardır. Şok dökülme sürecini daha hafif atlatmak için ağızdan vitamin alınabilir. Biotin alımı bu sürecin daha hafif atlatılmasını sağlamaktadır. Biotinin yanında doktorunuzun önereceği diğer ilaçları da kullanmanız faydalı olacaktır.
Saç ekiminde olduğu gibi sakal ekiminde de şok dökülme olmaktadır. Sakal ekiminin yanında kirpik, kaş, bıyık gibi işlemlerde de şok dökülme ortaya çıkmaktadır. Bu durum olağan bir durumdur.
Şok dökülmenin olması ya da olmaması kötü bir durum değildir. Şok dökülme durumu bazı kişilerde olmaz bu durumda kişinin saçları daha hızlı çıkmaktadır. Aynı şekilde şok dökülmenin de gerçekleşmesi de olumsuz, kötü anlamına gelmemelidir. Bu kişinin cilt yapısı ile alakalı bir durumdur. şok dökülme olmadı diye de gerekli olan noktalara dikkat etmeyi es geçmeyin.
Bu süreçte dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Aşağıdaki durumlara dikkat ettiğinizde daha sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatacaksınız.