Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Hakkında Tüm Bilgiler

Bugün saç ekimi sonrası kabuklanma hakkında geniş bilgiler vereceğiz. Saç ekimi kabuklanma sürecini çok fazla soran var bu durumu net şekilde ifade ederek aklınızdaki tüm sorulara cevap bulmaya çalışacağız. Saç ekimi işleminde donör bölge ve saç ekimi yapılan bölgede açılan deliklerde kan ve vücut sıvısının kuruyarak iyileşmesi durumunun adı kabuklanmadır. Kabuk bağlama durumu istisnasız her saç ektiren kişide olur. Bazı kişilerde şok dökülme olmayabilir ama herkeste kabuklanma ve bunları dökme süreci yaşanır. Bu süreç iyileşmenin kanıtıdır. Bu süreç dikkatli şekilde atlatıldıktan sonra artık greftler yeni yerlerine kaynamış olacaktır. Kabuklanma ve bu kabukların dökülmesi normal bir iyileşme sürecidir ve normalleşme durumudur. Fue yönteminde bu süreç fut yöntemine göre daha hafif geçmektedir. Şimdi de bu süreç hakkında diğer detaylara bakalım.

 

Saç Ekiminden Sonra Kabuklanma Niçin Olur?

 

Saç ekim süreci biraz daha meşakkatlidir. Vücut olarak da saç derisi olarak biraz hırpalamaktadır. Hem donör bölgede hem de ekim yapılan alanda binlerce kanal ve delik açma işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu kanallar ve delikler özel aparatlarla yapılır. Donör bölgesinden alım ise genellikle manuel ya da mikromotor yöntemiyle yapılmaktadır. Bu delme ve kanal açma süreçlerinde ise o bölgeler kanamaktadır ve ayrıca çeşitli sıvılar akabilmektedir. Saç ekim sürecinin hemen arkasına bu kanları temizlemek saç greflerine zarar vereceği için hemen yapılmaz. Bu kanlar ve sıvılar sonraki günlerde kuruyarak kabuklanma yapar ve saç derisinin üzerinde ortaya çıkar. Hem donör bölgede hem de ekim yapılan bu kabuklanmalar oluşur. Bu kabuklanmalar dökülerek ana derinin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

 

Saç Ekimi Yaptırdıktan Sonra Kabuklanma Hangi Tarihte Oluşur?

 

Kabuk oluşumu saç ekimi işlemi bittikten 1 gün sonra oluşmaya başlar. Saç ekimi günü kan pıhtılaşmaya başlasa da kabuklar hemen oluşmaz. Gün geçtikte iyileşme ve kuruma artacağı için kabuklanma daha yoğun olacaktır. Bundan dolayı saç nakli işleminden sonra bu oluşumlar sizi rahatsız etmesin tam tersine bu saç derisinin iyileşmesi denebilir.

 

Saç Ekiminden Sonra Kabuk Temizleme İşlemi İçin Ne Yapılmalı?

 

Saç nakil işlemi yapıldıktan sonra en büyük sorunlardan biri saç ekim bölgesinde ve donör bölgesinde oluşan kabukların temizlenme sürecidir. Bu süreç ortalama 10-14 gün sürmektedir. Genel olarak en geç 14. günde bitmektedir. Bu kabuk temizleme işlemini doğru ve kuralına uygun şekilde yapmalısınız. Kabuk dökme işlemi doğru ve titiz şekilde yapılmazsa greftler zarar görebilir. Bu işlem saç ekiminden 3 gün sonra başlanmalıdır. 3 aşamadan oluşmaktadır. Bu üç aşama da bu durumu titizlikle anlattık. Bu aşamaları ortalama 10-12 gün aynı şekilde günde 1 defa uygulamalısınız. Bu işlemi nasıl yapacaksınız gelin şimdi aşamalarına bakalım.

1.Losyonlama Aşaması

Bu aşamada bepanthol losyon saç ekimi yapılan bölgeye istenilirse donör bölgeye de sürülerek yapılır. Losyonlamanın amacı hasar görmüş bölgenin rahatlatılması ve yumuşatılmasıdır. Bu losyon yumuşatma yaparak kabukların dökülmesini sağlayacaktır. Yıkama yapmadan önce ilk işlem losyonlomadır. Bazı saç ekim merkezleri bepanthol losyon yerine kendi losyonlarını vermektedir bu da kullanılabilir. Genel mantık bölgenin rahatlatılması ve yumuşatılmasıdır.

  • Losyon saç ekimi yapılan bölgeye yoğun bir şekilde yayılarak dökülmelidir.
  • Losyonu yedirmek ve yaymak için kesinlikle sürtme işlemi yapmadan hafif hafif bastırarak yapılmalıdır.
  • Güzel bir şekilde sürdükten sonra bepanthol losyon saçlı deride ortalama 30 dakika kalması yeterli olacaktır.
  • Süre ve losyon seçimi doktor doktora değişebilmektedir bu durum çok önemli değildir.
  • Süre dolduktan sonra yıkama aşamasına geçilmelidir.

2.Yıkama Aşaması

Losyon ile kabukların yumuşattık ve gevşettik. Kabuklar artık bu aşamada dökülmeye hazır hale gelmiştir. Losyonla yumuşayan kabukları yıkayarak saçlı deriden uzaklaşmasını sağlayacağız.

  • Suyun basınçlı ve çok yoğun akmamasına dikkat edin. Hafif bir şekilde akan su olması önemlidir. Çok gür akan su greftlerin yerinden çıkmasına neden olabilir.
  • Su sıcak ya da soğuk olmamalıdır. Ilık su tercih edilmelidir.
  • İlk önce ılık su ile bir miktar losyon temizlenmelidir. Bundan sonra bebe şampuanıyla ya da saç ekim merkezinin verdiği önerdiği şampuan ile saçlı deri yıkanmalıdır.
  • Şampuan dökülmeli ve hafif tampon darbeleriyle şampuan yayılmalıdır.
  • Şampuan köpürtülüp saçlı deriye yayıldıktan sonra ılık su hafif hafif yıkanmalıdır. Bu yıkama işleminde kabuklar hafif hafif dökülecektir.
  • Şampuanın 2 kere yapılması yeterli olacaktır. Şampuanı aşırı derece de dökmemeye dikkat edin.
  • Yıkama aşaması bitip şampuan iyice temizlendikten sonra sıradaki aşama kurutma aşamasıdır.

3.Kurutma Aşaması

Bu aşamada son derece kritiktir. Çünkü yanlış kurutma işlemi saç greflerine zarar verecektir. Bundan dolayı da kötü bir sonuç alacaksınız. Kurutma işlemi normal klasik kurutmaya göre farklı olacaktır. Bu son aşamadır, kurutma işleminden sonra kabuk temizleme süreci o gün için sona erecektir.

  • Kurutma işlemi sakin bir şekilde ters hareketlerden kaçınılarak yapılmalıdır.
  • Kuru, yumuşak ve temiz bir havlu yardımıyla kurutma işlemi yapılmalıdır.
  • Havlu sarılarak tampon hareketleriyle saçtaki su alınarak kurutulmalıdır.
  • Saç kendine kendine kurur hiç havluya gerek yok diye düşünmeyin çünkü ıslaklık enfeksiyon riski ortaya çıkarabilir.
  • Saç kurutma makinesi risk teşkil eder bundan dolayı da saç kurutuma makinesini kullanmayın.

4.Kabuk Dökme İşleminin Videolu Anlatımını İzleyin

 

Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Ne Zaman Biter?

 

Kabukların dökülüp bitme durumu kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişilerde hızlı şekilde temizlenirken bazı kişilerde daha yavaş seyretmektedir. Kabukların dökülüp bitme süreci 10-15 günde tamamlanmaktadır. 15. günden itibaren saç derisi kabuklardan tamamen temizlenmiş olmaktadır. Bu durum bazı kişilerde hızlı şekilde 10. günde bitmektedir. Erken ya da geç bitmesi olumlu ya da olumsuz bir durum değildir, kişisel farklılıklar doğaldır.

 

Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Süreci Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar

 

1.Bu sürecin erken bitmesi için hemen kabukları temizlemeye kalkmayın. Normal şekilde dökülmeyen kabukları kesinlikle kazımayın.

2.Bu süreci zamana yaymak daha doğrudur. Düzenli şekilde ilerlemesi sürecin doğru gittiğinin kanıtıdır.

3.Bazı kişilerde kabuklanma yoğun olur bazı kişilerde daha az olur. Bu durum normaldir. Sigara ve alkol kabuklanmayı arttırmaktadır bundan dolayı da saç ekiminden sonraki günlerde alkol ve sigara tüketilmemelidir.

4.Bu süreçte saç greftlerinin yerine tam oturmadığını bilerek çok nazik ve titiz hareketlerle işlemler yapılmalıdır.

5.Şampuan seçimi önemlidir, normla şampuan kullanılmamalıdır. Dalin bebe şampuanı, sebamed şampuan gibi şampuanlar tercih edilmelidir.

6.Saçları yıkayıp kabukları döktükten sonra saç derisinde kaşıntı olabilmektedir. Kaşıntı olduğunda kesinlikle kaşıma yapmayın.

7.Bu sürecin biraz uzun süreceğini dikkate alın. Hemen 10 günde kesin bitmeli diye düşünmeyin.

Bu Yazıyla Alakalı İçerikler

 

Bu Konuyla Alakalı Sorular

 

Soru 1: Donör Bölgede de Kabuklama Olur Mu?

Cevap 1: Donör bölgede de kabuklanma olur. Bu bölgede losyonla yıkanıp kabuklar dökülebilir.

Soru 2: Donör Bölgedeki Kabuklar İçin Losyon Kullanılabilir Mi?

Cevap 2: Bu bölgedeki kabuklar için losyon kullanılabilir ve kabuklar temizlenebilir.

Soru 3: Kabuklar Ekilen Saç Greflerine Zarar Verir Mi?

Cevap 3: Kabuklar doğru bir şekilde temizlenirse koparılmazsa saç greflerine zarar vermez. Kabukları sürtme hareketi ile çıkarmak isterseniz zarar verir. Normal bir kabuğun hiç bir şekilde ekilen saça zararı yoktur.

Soru 4: Kabuklarla Beraber Saç Telleri de Dökülüyor Sorun Olur Mu?

Cevap 4: Kabuklarla beraber saç telleri dökülebilir bu normal bir durumdur. Önemli olan ekilen saç greftlerinin kökünün tutmasıdır çünkü saç telleri zaten dökülecektir.

Soru 5: Saç Ekimi Sonrası Beyaz Kabuklama Olur Mu?

Cevap 5: Bazı kişilerden kırmızıdan sarıya dönen bir renk alıyor bu durum normaldir. Bu renk durumu kişinin hücre yapısı ile alakalıdır.

Soru 6: Kabuklarım Dökülmüyor Sorun Olur Mu?

Cevap 6: Bazı kişilerde kabuklar biraz hızlı sertleşmektedir bundan dolayı dökülme biraz daha geç ve zor olmaktadır. Bu durumda günde 2 kere yıkama işlemi yapın. Ayrıca daha fazla losyon ve şampuan kullanın.

 

Bir cevap yazın

Kapat